Följ med på en resa runt ön

Gotlandstips

När du kommer till Gotland vill vi att du får ut mesta möjliga. Här tar vi med dig på en resa runt ön, från Sudret längst i söder till Fårö i norr – och det mesta däremellan. Men vi börjar sådant som ligger på gångavstånd från Hotell Repet.

VISBY

Gotlands huvudstad kommer i många skepnader. Från Stockholmsveckans partystämning och Almedalsveckans debattklimat till Medeltidsveckans känsla av att resa i tiden och få se detta världsarv med historiska glasögon.

Som weekendstad är den också en upplevelse, med sina smala kullerstensgränder, ljuvliga klätterrosor och vackra fasader. Börjar du spana in alla underbara dörrar får du svårt att sluta och det är svårt att tro att det faktiskt bor människor i alla de dockskåpsliknande husen med små sagolika innergårdar som kan skymta genom grindar och portar.

En lummig botanisk trädgård, en dramatisk strandpromenad som ändrar karaktär efter årstid och så förstås den älskade ringmuren som ramar in den äldsta delen av stan, gör Visby till ett resmål man aldrig glömmer.

Här finns också en mängd fantastiska restauranger med allt från nyfångad fisk på Bakfickan och franska smaksensationer chez Bolaget till smårätter från världens alla hörn hos relativt nya Amarillo. Hantverksbutik efter hantverksbutik har flyttat in i de historiska byggnaderna medan en trendig galleria med hyr-in-dig-kontor håller den moderna fanan högt. De mysiga kaféerna bjuder på lokala bakverk med lika klar beroendepotential som detta världsarv till hansastad i sig själv har. Den som klarar av att kliva av färjan utan att dyka in i glasspalatsen nere i hamnen för att botanisera bland alla hundratals smaker får sägas ha en självbehärskning att vara stolt över.

Visby är dessutom vackert året om. På hösten smyger sig lugnet in över stan, de sista måltiderna intas utomhus och Botaniska ändrar färg till en eldig palett. Därefter tar vintern vid, med marknader och den där sagolika julkänslan som bara kan infinna sig i en medeltida stad. Och så våren – med rosenknoppar, smygöppnade uteseveringar och solvarma stenväggar att inta årets första glass mot.

Här några favoriter:

Restaurang
BOLAGET
Stora Torget 16
Franskinspirerad mat gjord på gotländska råvaror och med stans bästa uteservering – charmiga Bolaget har mycket som talar för sig. Lägg till en butik där du kan köpa restaurangens glas och bestick och en välsorterad vinbar och helkvällen är fixad.

Restaurang
BAKFICKAN
Stora torget 1
En Visbyklassiker sedan början av 1990-talet med en fiskmeny som får oss att återvända gång på gång – missa inte strömmingen! Lite åt lyxlunchhållet i en miljö som fått växa fram med åren och med en fiskdisk som är omöjlig att inte shoppa vid innan man går hem.

Restaurang & kafé
ETT RUM FÖR RESANDE
S:t Hansgatan 15
Lite av en doldis är denna minirestaurang med charmig uteservering och fantastiskt vackra pastarätter på menyn. Kaféet rostar sitt eget kaffe och du kan köpa med dig picknickmat att äta ute i Almedalen istället om andan faller på.

Kafé
CAFÉ GULA HUSET
Tranhusgatan 2
Året runt-öppna Gula huset är så populärt att det under högsäsong är en utmaning att få bord på den lilla innergården, men ge inte upp – det är värt väntan! Portvinskakan är en klassiker här, men hela fikautbudet är minst lika frestande.

Butik
AKANTUS DESIGN & INREDNING
S:t Hansplan
Med den perfekta mixen mellan noga utvalda antikviteter och ursnygg nyproducerad design blir Akantus den optimala presentbutiken för de flesta. Vintagedelen består av auktionsfynd från hela ön, och det nya sortimentet består av omkring 100 olika märken. Himmelriket!

 

ÖSTRA GOTLAND

Den östra delen av ön är oftast relativt lugn även under brinnande högsäsong, men vi gissar att det snart blir ändring på det efter att flera drivna eldsjälar har valt att slå ner sina företagspålar här. Vid sidan om kustens klassiker – ett välbesökt och året runt-öppet rökeri i Katthammarsvik, en kultförklarad fiskbutik i Sysne och så öns (Sveriges?) mest kända betongdesigner Tove Adman – så finns här numera också till exempel en hyllad snabbmatsrestaurang med mexikanska förtecken och en utomhusrestaurang i form av en bovetepizzeria, Vedugnen, i Gothem.

Annars är det till denna del av ön du kan åka för att få ett lite lugnare, men fortfarande lika härligt strandhäng. Både Åminne med semesterby och camping och lilla charmiga orten Ljugarn har fina stränder som visserligen är välbesökta, men inte alls så myllrande som megastränderna Tofta på västkusten eller Sudersand på Fårö. I badorten Ljugarn finns dessutom flera restauranger och ett nyöppnat våffelkafé i den gulliga hamnen att stilla hungern på.

Östra Gotland är också perfekt för den bilburne loppisfantasten. Med start kring Sandviken på Östergarn där den lite hemliga vintagepärlan Victors husa bjuder på perfekt utvalda retroprylar rullar man sedan söderut med foten redo på bromspedalen – för här kan loppisskyltarna dugga tätt. Tellungs i Stånga är en välfylld klassiker med rimliga priser.

Här finns också annorlunda upplevelser i form av till exempel Gangvide farm, en fri och lekfull gård med många djur att titta på och upplevelser för hela familjen. Utomhusscenen Närsakar är en annan spännande kulturupplevelse med teaterpjäser som utspelar sig medan skymningen faller.

Butik
TOVE ADMAN
Filippuse 330
I en gammal Shellmack bor och arbetar formgivaren Tove Adman, och sommartid öppnar hennes designbutik portarna och det är fritt fram att botanisera. Tove är mest känd för sitt betonghantverk – lampor, ljusstakar, mattor (!) och möbler med en twist.

Fiskbutik & restaurang
SYSNE FISK
Sysne, Östergarn
En älskad klassiker både bland sommargäster och öborna själva, med eget rökeri som är igång från nio på morgonen till nio på kvällen. Här köper man havets delikatesser (missa inte de rökta laxfenorna), butikens egen aioli och romsås och lite glass och godis.

Restaurang
CANTINA Y CASITAS
Gothem Magnuse 278
Nya Cantina y Casitas startades av svenska Erik och mexikansk-amerikanska Vanessa och är ett snabbmatställe med det lilla extra. Här serveras mexikansk street food med ett varmt leende och med så mycket lokala råvaror som möjligt.

Prylbod
VICTORS HUSA
Mellan Sandvikens badplats och Sysne udde
I en lada, eller husa, äg av en Victor på 1940-talet driver numera Conny Sandberg sin prylbod med bättre vintage från fram för allt 1950-, 1960- och 1970-talet. Här lämnas inget åt slumpen, förutom öppettiderna – smsa innan du åker dit! (0703–21 54 50)

Restaurang
GULA HÖNAN
Ronehamn Hällebo
En trivsam pensionatkänsla ligger som en virkad duk över hela Gula hönan, där sekelskiftesmiljön blir en perfekt bakgrund till de vällagade smakmenyerna. För den som längtar efter något enklare har pensionatet även öppnat en bakficka, Kapten Grogg, i hamnen.

 

VÄSTRA & MELLERSTA GOTLAND

Att bila kuststräckan mellan Sigvards och Tofta strand en ljum sommarkväll och se solen gå ner i havet kan nog rankas bland det bästa man kan ägna en halvtimme av sin semester åt. Allra helst efter att ha ätit en utomhusmiddag under rosafärgad himmel på Stelor Kitchens vackra bakgård, med bräkande lamm i hagen bredvid.

Längs denna kust finns även Gotlands mest berömda strand, Tofta, som faktiskt har precis allt man kan önska av ett svenskt havsbad – utom möjligen lugn och ro. Här myllrar det av människor, det finns alla tänkbara bekvämligheter och strandaktiviteter och med Gotland som Sveriges solsäkraste landskap finns alla möjligheter till bra strandhäng.

Längs västkusten finns också några av Gotlands bästa utsiktspunkter, där Högklint med sina 48 meter över havet och en vidsträckt vy över kuststräckan nog får rankas som den allra bästa.

Det finns också alla anledningar att vara beredd med bromspedalen, för här finns ett antal intressanta inredningsbutiker som charmiga Berså och inflyttade vintagebutiken Lyckliga gården. Ett kitschigt kuriosaarkiv till vintagebutik, Toftalagret, överträffar nog de flesta samlares förväntningar och kring Tofta finns även fler loppislador och fyndmöjligheter.

Precis utanför Visby ligger också det året runt-öppna utflyktsmålet Leva kungslador där allt från husdrömmar till sockersug kan stillas bland de vitkalkade ladorna. Här äter man gärna lunch i den lummiga äppellunden eller det fina gamla växthuset.

Mitt på ön ligger Roma med en vacker klosterruin som fått en helt egen roll i det gotländska kulturlivet. Här spelas varje sommar en uppsättning av Shakespeare ute i det fria, ofta med välkända gästskådespelare, efter medhavd picknick i gröngräset för de som vill.

Restaurang
STELOR KITCHEN
Västergarn Stelor 117
Ingen sommar är komplett utan en solnedgångsmiddag på Stelor Kitchens uteplats bland romantiskt sirliga järnmöbler och bräkande lamm. Här serveras ljuvlig mat i idyllisk miljö, och prickar man en av få regniga dagar så har restaurangen precis byggt ut innedelen.

Butik
BERSÅ BUTIK & CAFÉ
Tofta Licksarve 102
I ett gammalt baptistkapell från 1894 har Maria och mamma Birgitta inrett en ljuv oas längs väg 140. Här finns, förstås, en berså att fika hembakt i – mor och dotter drev kafé inne i Visby i 16 år innan flytten. Men också en välfylld inredningsbutik med noga utvalda produkter.

Restaurang
LILLA BJERS
Västerhejde Lilla Bjers 410

Här har det lagats mat sedan bronsåldern och så här tretusen år senare kammar krogen Lilla Bjers hem det enda prestigefulla priset efter det andra för sin kokkonst. På gården finns stora växthus och en egen gårdsbutik – närodlat är bara förnamnet.

Butik
LYCKLIGA GÅRDEN
Eksta Bopparve 151
Lyckliga gatan blev Lyckliga gården när Elin flyttade sig och sin butik från Midsommarkransen i Stockholm till en gård på Ekstakusten. Här samsas skolplanscher, retrofynd, fina möbler och ny design i butik och webbshop.

Restaurang, bageri, husfabrik & gårdsbutik
LEVA KUNGSLADOR
Toftavägen 20
Kring Leva kungslador händer det mesta – det skapas husdrömmar, bakas bröd och serveras godsaker i ladornas KRAV-certifierade gårdsbutik och restaurang. Ett riktigt utflyktsmål med stora ytor för barnen, vackra miljöer och mängder med inspiration – ett stenkast från Visby.

 

SÖDRA GOTLAND

Sudret, som den södra delen av Gotland kallas i folkmun, bjuder på en riktigt frodig natur, och (om möjligt) infinner sig ett ännu lugnare tempo här. Här råder lite av en mañana-känsla som matchar suderbornas liv, nära havet och naturen, och vattenhålen går i samma linje.

Hablingbo Crêperie och varitet är ett exempel på just det – att njuta långsamt och länge av mat, dryck och underhållning. Den keramikintresserade får inte heller missa Åsa Lindströms frimärksstora butik vägg i vägg med crêperiet. Att försöka vilken av alla finurligt dekorerade muggar som ska få följa med hem är ett perfekt dilemma att ägna ett halvtimme av semestern åt.

Medelhavsvinden och stämningen hittar vi även nästgårds på trädgårds- och inredningsbutiken Verdus veranda, en lummig oas med en air av franska terrasser och inspiration från engelska trädgårdar.

Längre söderut ligger Burgsvik, som på senare år blivit allt hippare utan att för den skull förlora sin trivsamma charm. Numera har orten blivit en livlig mötespunkt med restauranger, barer och shopping och hela bygden kring stranden och hamnen har blivit precis som tv-succén ”Så mycket bättre” (som spelas in på Grå gåsen strax intill) – folklig och kreddig på samma gång.

Vacker kustväg – ja, den heter faktiskt så, följ skyltarna – tar dig från Kettelviken längs havet och den unika sandstensstranden förbi Gotlands mest kända rauk, Hoburgsgubben. Här tar du en sväng ut på den sydligaste spetsen och följer sedan de vackra turnarna (stenmurarna) mot konstnärscentret Körsbärsgården – hela tiden med en makalös havsutsikt. Ett dopp i havet vid den milslånga stranden Austre hör till sudermåstena, och här finns även ett stort raukfält att kika på. Den djur- och naturintresserade söker sig till den relativt oupptäckta Faludden som bjuder på ett rikt fågelliv, och sen får man inte heller missa Göran Ringboms livsverk Hamra krog – en franskdoftande pärla till restaurang och keramikverkstad i vitt och turkost.

Konsthall, restaurang & kafé
KÖRSBÄRSGÅRDEN
Körsbärsgården 135
En 1940-talsträdgård, en magnifik konsthall, ett fik och en butik gör Körsbärsgården till det givna stoppet på Suderrundan. Här laddar man batterierna i den lugn trädgården eller prickar in alla spännande barnaktiviteter som ägarparet driver på gården.

Restaurang
GULDKAGGEN
Burgsviks hamn 4
Fyra familjer slog sig samman, tog över det gamla hamnmagasinet i Burgsvik och förvandlade det till ett intressant koncept med potatisrestaurangen Potobers, utomhusbaren One love och glasskiosken Café Glada glassen. En suderpärla!

Butik
VERDUS VERANDA
Hablingbo Mickels 420

Som den perfekta korsningen av engelska trädgårdar, svenska verandor och franska terrasser har Verdus veranda skapat en egen värld på Gotlands västkust. Den som beger sig hit bör vara beredd på att få ett nyväckt sug efter en egen pergola, rosenträdgård eller terrass med sig hem.

Restaurang & krukmakeri
HAMRA KROG
Hamra Skogs 127
Här har familjen Ringbom skapat ett kreativt paradis som numera har ett tydligt franskt tema, inte minst i den mysiga restaurangen. Här finns också ett krukmakeri och ett litet galleri som späder på den bohemcharmiga charmiga stämningen.

Prylbod
KURIÅSA
Hemse Halldings 138
Utanför sin vackra blå 1800-talsgård driver Åsa Hallin en kuriosabutik med hög klass, där allt är noga utvalt och vackert arrangerat i den trevliga ladan. Här är varje liten pryl handplockad för att passa i sammanhanget och i en mindre bod på tomten finns även modern retro.

 

NORRA GOTLAND

Förr innebar en tripp till den nordligaste delen av Gotland i princip alltid att Fåröfärjan var slutmålet. Soliga julidagar när färjeköns sista bil stod vid 1,5-timmeslinjen fanns det inte så mycket annat att göra än att bita ihop – eller vända.

De senaste tre åren har det förändrats. Området kring Fårösund och ut mot den nordostligaste spetsen på ön har blivit Gotlands nya hotspot. Det gamla militärområdet Bungenäs, som länge var helt utom räckhåll för allmänheten, är nu ett hett utflyktsmål, och på parkeringen trängs otaliga bilar medan deras förare lånar de gamla militärcyklarna och rullar nerför den bilfria grusvägen mot Bungenäs.

Här har Joachim Kuylenstierna och Skälsö arkitekter skapat en helt ny sida av Gotland – med restauranger, konsthall och konsertscen i den gamla militärmässen och kalkladan. Längs stenstranden står arméns militärsängar utplacerade som solbäddar och längre in på området poppar de arkitektritade villorna upp som diskreta, nästan kamouflerade svampar i det kala landskapet. Det är ett område under förändring och väl värt ett besök varje sommar för att följa utvecklingen.

På vägen tillbaka mot Fårösund finns fler saker att upptäcka. Den lilla vintagepärlan Fint o fult och Fårösunds fästning kantar vägen – och om kön inte har minskat till färjan ännu så står förmodligen foodtrucken Orlando’s Jamaican och frestar med karibisk mat och dito toner vid färjeläget.

Norra Gotland bjuder också på det mest klassiska av alla kalkbrottsbad – Blå lagunen – och öns mest kända stenugnsbageri i Rute, som numera drivs av bagerikedjan Fabrique.

Industriorten Slite har en trevlig sandstrand med crêperie i det gamla kallbadhuset och strax utanför väntar den spännande Skulpturfabriken.

Längs de vindlande småvägarna på nordvästra delen av ön är det däremot fortfarande relativt stillsamt med sevärdheter förutom ett och annat fiskeläge eller svalkande badställe, men strax norr om Visby väntar några av öns godaste kardemummabullar på Själsö bageri, som ligger inrymt i den gamla seglarklubbsstugan.

Kafé & bageri
SJÄLSÖ BAGERI
Själsövägen 10
En gammal klubbstuga förvandlades till bageri och en 1970-tals-Citroën till brödbil och vips blev Själsö bageris drömgoda bullar en riktig snackis. Här kan du fika med havsutsikt, köpa med dig nybakt hem och sedan underhålla ditt nya fikabrödsberoende i Visby.

Restaurang & konsthall
BUNGENÄS MATSAL & KALKLADAN
Bungenäs
Mitt i det gamla militärområdet har en verklig gotlandspärla växt fram, med två restauranger och en intressant konsthall med scen. Längs stranden står militärsängar utställda som solbäddar och i det helt bilfria området vandrar lammen fritt.

Kafé & bageri
RUTE STENUGNSBAGERI
Rute Risugns 217
Kring den 18 ton tunga vedeldade stenugnen i Rute Stenugnsbageri flockas varje sommar fikasugna besökare. Sedan ett par år tillbaka är det ägarna till bagerikedjan Fabrique som styr skutan och numera finns även kvällspizza på menyn.

Kafé & gårdsbutik
PRIMA GÅRD
Bunge Ducker 405
Hit flyttade Emma och Martin från Skåne för att skapa sig ett nytt liv i 1600-talsgården Prima. Numera driver de gårdsbutik och ett litet kafé med delikatessdisk – allt med ekologiska förtecken och mycket kärlek.

Butik & espressobar
SKULPTURFABRIKEN
Boge Pilgårds 220
Strax utanför industriorten Slite ligger den lilla oasen Skulpturfabriken, med japanska odlingar, en lummig trädgård, designbutik med Stina Lindholms alla alster (och produkter från andra formgivare) och ett litet kafé med god espresso.

 

FÅRÖ

Inget Gotlandsbesök är helt komplett innan du även satt din fot på Fårö. På denna ö utanför ön, längst upp i norr, delar storslagna raukfält och en viss dämonregissör på turisternas uppmärksamhet. Bergmancentret, som delar lokaler med Fårö museum, har fått nya ägare och ett lyft på senare år vilket gör det lilla museet kring Ingmar Bergmans livsverk och det tillhörande kaféet Smultronstället till ett givet stopp. (Men ingen fara – det är litet nog för att du ska hinna med strandhugg och sightseeing också innan dagen är slut!)

Fårö är också storslagen i sin natur. Bara att bila ön runt är en upplevelse i sig, med de magnifika havsvyerna, de kringströvande lammen och hagarna med lurviga hästar kring Gåsemora. En liten avstickare till Engelska kyrkogården blir ett finstämt stopp på dagstrippen, de pampiga raukfälten kring Digerhuvud gör sig bra på semesterfotona och de smala, slingriga vägarna längs den karga öns utkanter är spännande körning på fler sätt än ett.

Kring Fårös största korsning har en egen, lite excentrisk värld vuxit fram. Här driver samma ägarpar ett crêperie med alldeles tvättäkta fransk kock från Bretagne, ett kitschdrömmigt kafé, en kultförklarad klubb och en färsk bistro – allt inramat av en bilkyrkogård med havsutsikt.

Den nygamla restaurangfavoriten Lauters är åter i drift och ön har dessutom sin beskärda del av den gotländska kalendern – både Bergmanveckan och Fårönatta är numera kulturella institutioner.

Fårö kan också skryta med en av Gotlands bästa stränder, Sudersand, där sanden är som vispgrädde och semesterkänslan total. Det bästa picknickfikat för en dag där köper man på legendariska kaféet Sylvis döttrar, där det en genomsnittlig sommardag säljs omkring 4 000 kanelbullar på den lilla lummiga gatan. Efter att ha ätit en enda förstår man varför.

Till Fårö tar du dig med färja, och under högsäsong kan köerna vara långa. Men det är värt det – Fårö är en magisk plats där du gärna stannar länge.

Kafé
SYLVIS DÖTTRAR
Fårö Sudergarda 1562
Ett av Sveriges bästa bullbagerier och ett givet proviantstopp på vägen till stranden för badsugna Fåröbesökare. Perfekt placerat på en lummig väg med en charmig och barnvänlig uteservering att hänga på.

Restaurang
LAUTERS
Lauter 1993
En riktig Fåröklassiker som kommit och gått, bytt ägare och tagit paus – men nu är tillbaka igen på allvar. En slags sommarsoft snabbmatsservering bland ruiner med matiga mackor, hälsomat, sötsaker och pulled pork på menyn och enorma ytor.

Restaurang
CRÊPERIE TATI
Broskogs
Äkta franska galetter och crêpes inne på kultförklarade klubben Kutens bensin – med retrodoftande inredning och en bilkyrkogård utanför. Märkligt? Javisst, men det är minst halva charmen med detta fantastiska ställe.

Museum & kafé
BERGMANCENTER
Fårö skola
Öns egen dämonregissör Ingmar Bergman är förstås Fårös stolthet, och hans minne vårdas ömt på Bergmancenter. Här får du lära dig mer om Bergman, hans relation till ön och filmskatten, innan du tar en kaffe på Café Smultronstället i samma hus.

Strand
SUDERSAND
Fårö Sudersand
En av öns två mest kända stränder, och ett riktigt sommarnöje för hela familjen. Här finns massor att göra, och den som söker lite lugn och ro promenerar man vidare västerut till den lite hemligare stranden Norsta Auren dit bara de invigda hittat.

 

Denna guide är ett samarbete med Gotlandstips.se. Gotlandstips är sedan 2012 den mest kompletta guiden över öns guldkorn och smultronställen och uppdateras varje år med nyheter och nygamla favoriter. Fler tips finns på Gotlandstips.se.