Gotlandstips

När du kommer till Gotland vill vi att du får ut mesta möjliga. Här tar vi med dig på en resa runt ön, från Sudret i söder till Ingmar Bergmantrakter i norr. Denna miniguide är ett samarbete mellan Hotell Repet och Gotlandstips.se – som sedan 2012 är den mest kompletta guiden över öns guldkorn och smultronställen. Fler tips finns på gotlandstips.se.

 

FÅRÖ

Inget Gotlandsbesök är helt komplett innan du även satt din fot på Fårö. På denna ö utanför ön, längst upp i norr, delar storslagna raukfält och en viss dämonregissör på turisternas uppmärksamhet. Bergmancentret, som delar lokaler med Fårö museum, har fått nya ägare och ett lyft på senare år vilket gör det lilla museet kring Ingmar Bergmans livsverk och det tillhörande kaféet Smultronstället till ett givet stopp. (Men ingen fara – det är litet nog för att du ska hinna med strandhugg och sightseeing också innan dagen är slut!)

Fårö är också storslagen i sin natur. Bara att bila ön runt är en upplevelse i sig, med de magnifika havsvyerna, de kringströvande lammen och hagarna med lurviga hästar kring Gåsemora. En liten avstickare till Engelska kyrkogården blir ett finstämt stopp på dagstrippen, de pampiga raukfälten kring Digerhuvud gör sig bra på semesterfotona och de smala, slingriga vägarna längs den karga öns utkanter är spännande körning på fler sätt än ett.

Kring Fårös största korsning har en egen, lite excentrisk värld vuxit fram. Här driver samma ägarpar ett crêperie med alldeles tvättäkta fransk kock från Bretagne, ett kitschdrömmigt kafé, en kultförklarad klubb och en färsk bistro – allt inramat av en bilkyrkogård med havsutsikt.

Den nygamla restaurangfavoriten Lauters är åter i drift och ön har dessutom sin beskärda del av den gotländska kalendern – både Bergmanveckan och Fårönatta är numera kulturella institutioner.

Fårö kan också skryta med en av Gotlands bästa stränder, Sudersand, där sanden är som vispgrädde och semesterkänslan total. Det bästa picknickfikat för en dag där köper man på legendariska kaféet Sylvis döttrar, där det en genomsnittlig sommardag säljs omkring 4 000 kanelbullar på den lilla lummiga gatan. Efter att ha ätit en enda förstår man varför.

Till Fårö tar du dig med färja, och under högsäsong kan köerna vara långa. Men det är värt det – Fårö är en magisk plats där du gärna stannar länge.

Kafé
SYLVIS DÖTTRAR
Fårö Sudergarda 1562
Ett av Sveriges bästa bullbagerier och ett givet proviantstopp på vägen till stranden för badsugna Fåröbesökare. Perfekt placerat på en lummig väg med en charmig och barnvänlig uteservering att hänga på.

Restaurang
LAUTERS
Lauter 1993
En riktig Fåröklassiker som kommit och gått, bytt ägare och tagit paus – men nu är tillbaka igen på allvar. En slags sommarsoft snabbmatsservering bland ruiner med matiga mackor, hälsomat, sötsaker och pulled pork på menyn och enorma ytor.

Restaurang
CRÊPERIE TATI
Broskogs
Äkta franska galetter och crêpes inne på kultförklarade klubben Kutens bensin – med retrodoftande inredning och en bilkyrkogård utanför. Märkligt? Javisst, men det är minst halva charmen med detta fantastiska ställe.

Museum & kafé
BERGMANCENTER
Fårö skola
Öns egen dämonregissör Ingmar Bergman är förstås Fårös stolthet, och hans minne vårdas ömt på Bergmancenter. Här får du lära dig mer om Bergman, hans relation till ön och filmskatten, innan du tar en kaffe på Café Smultronstället i samma hus.

Strand
SUDERSAND
Fårö Sudersand
En av öns två mest kända stränder, och ett riktigt sommarnöje för hela familjen. Här finns massor att göra, och den som söker lite lugn och ro promenerar man vidare västerut till den lite hemligare stranden Norsta Auren dit bara de invigda hittat.