Gotlandstips

När du kommer till Gotland vill vi att du får ut mesta möjliga. Här tar vi med dig på en resa runt ön, från Sudret i söder till Ingmar Bergmantrakter i norr. Denna miniguide är ett samarbete mellan Hotell Repet och Gotlandstips.se – som sedan 2012 är den mest kompletta guiden över öns guldkorn och smultronställen. Fler tips finns på gotlandstips.se.

 

ÖSTRA GOTLAND

Den östra delen av ön är oftast relativt lugn även under brinnande högsäsong, men vi gissar att det snart blir ändring på det efter att flera drivna eldsjälar har valt att slå ner sina företagspålar här. Vid sidan om kustens klassiker – ett välbesökt och året runt-öppet rökeri i Katthammarsvik, en kultförklarad fiskbutik i Sysne och så öns (Sveriges?) mest kända betongdesigner Tove Adman – så finns här numera också till exempel en hyllad snabbmatsrestaurang med mexikanska förtecken och en utomhusrestaurang i form av en bovetepizzeria, Vedugnen, i Gothem.

Annars är det till denna del av ön du kan åka för att få ett lite lugnare, men fortfarande lika härligt strandhäng. Både Åminne med semesterby och camping och lilla charmiga orten Ljugarn har fina stränder som visserligen är välbesökta, men inte alls så myllrande som megastränderna Tofta på västkusten eller Sudersand på Fårö. I badorten Ljugarn finns dessutom flera restauranger och ett nyöppnat våffelkafé i den gulliga hamnen att stilla hungern på.

Östra Gotland är också perfekt för den bilburne loppisfantasten. Med start kring Sandviken på Östergarn där den lite hemliga vintagepärlan Victors husa bjuder på perfekt utvalda retroprylar rullar man sedan söderut med foten redo på bromspedalen – för här kan loppisskyltarna dugga tätt. Tellungs i Stånga är en välfylld klassiker med rimliga priser.

Här finns också annorlunda upplevelser i form av till exempel Gangvide farm, en fri och lekfull gård med många djur att titta på och upplevelser för hela familjen. Utomhusscenen Närsakar är en annan spännande kulturupplevelse med teaterpjäser som utspelar sig medan skymningen faller.

Butik
TOVE ADMAN
Filippuse 330
I en gammal Shellmack bor och arbetar formgivaren Tove Adman, och sommartid öppnar hennes designbutik portarna och det är fritt fram att botanisera. Tove är mest känd för sitt betonghantverk – lampor, ljusstakar, mattor (!) och möbler med en twist.

Fiskbutik & restaurang
SYSNE FISK
Sysne, Östergarn
En älskad klassiker både bland sommargäster och öborna själva, med eget rökeri som är igång från nio på morgonen till nio på kvällen. Här köper man havets delikatesser (missa inte de rökta laxfenorna), butikens egen aioli och romsås och lite glass och godis.

Restaurang
CANTINA Y CASITAS
Gothem Magnuse 278
Nya Cantina y Casitas startades av svenska Erik och mexikansk-amerikanska Vanessa och är ett snabbmatställe med det lilla extra. Här serveras mexikansk street food med ett varmt leende och med så mycket lokala råvaror som möjligt.

Prylbod
VICTORS HUSA
Mellan Sandvikens badplats och Sysne udde
I en lada, eller husa, äg av en Victor på 1940-talet driver numera Conny Sandberg sin prylbod med bättre vintage från fram för allt 1950-, 1960- och 1970-talet. Här lämnas inget åt slumpen, förutom öppettiderna – smsa innan du åker dit! (0703–21 54 50)

Restaurang
GULA HÖNAN
Ronehamn Hällebo
En trivsam pensionatkänsla ligger som en virkad duk över hela Gula hönan, där sekelskiftesmiljön blir en perfekt bakgrund till de vällagade smakmenyerna. För den som längtar efter något enklare har pensionatet även öppnat en bakficka, Kapten Grogg, i hamnen.