Gotlandstips

När du kommer till Gotland vill vi att du får ut mesta möjliga. Här tar vi med dig på en resa runt ön, från Sudret i söder till Ingmar Bergmantrakter i norr. Denna miniguide är ett samarbete mellan Hotell Repet och Gotlandstips.se – som sedan 2012 är den mest kompletta guiden över öns guldkorn och smultronställen. Fler tips finns på gotlandstips.se.

 

SÖDRA GOTLAND

Sudret, som den södra delen av Gotland kallas i folkmun, bjuder på en riktigt frodig natur, och (om möjligt) infinner sig ett ännu lugnare tempo här. Här råder lite av en mañana-känsla som matchar suderbornas liv, nära havet och naturen, och vattenhålen går i samma linje.

Hablingbo Crêperie och varitet är ett exempel på just det – att njuta långsamt och länge av mat, dryck och underhållning. Den keramikintresserade får inte heller missa Åsa Lindströms frimärksstora butik vägg i vägg med crêperiet. Att försöka vilken av alla finurligt dekorerade muggar som ska få följa med hem är ett perfekt dilemma att ägna ett halvtimme av semestern åt.

Medelhavsvinden och stämningen hittar vi även nästgårds på trädgårds- och inredningsbutiken Verdus veranda, en lummig oas med en air av franska terrasser och inspiration från engelska trädgårdar.

2015-08-18 22.19.29
Gåsens lada – här spelas det populära tv-programmet ”Så mycket bättre” in.

Längre söderut ligger Burgsvik, som på senare år blivit allt hippare utan att för den skull förlora sin trivsamma charm. Numera har orten blivit en livlig mötespunkt med restauranger, barer och shopping och hela bygden kring stranden och hamnen har blivit precis som tv-succén ”Så mycket bättre” (som spelas in på Grå gåsen strax intill) – folklig och kreddig på samma gång.

Vacker kustväg – ja, den heter faktiskt så, följ skyltarna – tar dig från Kettelviken längs havet och den unika sandstensstranden förbi Gotlands mest kända rauk, Hoburgsgubben. Här tar du en sväng ut på den sydligaste spetsen och följer sedan de vackra turnarna (stenmurarna) mot konstnärscentret Körsbärsgården – hela tiden med en makalös havsutsikt. Ett dopp i havet vid den milslånga stranden Austre hör till sudermåstena, och här finns även ett stort raukfält att kika på. Den djur- och naturintresserade söker sig till den relativt oupptäckta Faludden som bjuder på ett rikt fågelliv, och sen får man inte heller missa Göran Ringboms livsverk Hamra krog – en franskdoftande pärla till restaurang och keramikverkstad i vitt och turkost.

Konsthall, restaurang & kafé
KÖRSBÄRSGÅRDEN
Körsbärsgården 135
En 1940-talsträdgård, en magnifik konsthall, ett fik och en butik gör Körsbärsgården till det givna stoppet på Suderrundan. Här laddar man batterierna i den lugn trädgården eller prickar in alla spännande barnaktiviteter som ägarparet driver på gården.

Restaurang
GULDKAGGEN
Burgsviks hamn 4
Fyra familjer slog sig samman, tog över det gamla hamnmagasinet i Burgsvik och förvandlade det till ett intressant koncept med potatisrestaurangen Potobers, utomhusbaren One love och glasskiosken Café Glada glassen. En suderpärla!

Butik
VERDUS VERANDA
Hablingbo Mickels 420

Som den perfekta korsningen av engelska trädgårdar, svenska verandor och franska terrasser har Verdus veranda skapat en egen värld på Gotlands västkust. Den som beger sig hit bör vara beredd på att få ett nyväckt sug efter en egen pergola, rosenträdgård eller terrass med sig hem.

Restaurang & krukmakeri
HAMRA KROG
Hamra Skogs 127
Här har familjen Ringbom skapat ett kreativt paradis som numera har ett tydligt franskt tema, inte minst i den mysiga restaurangen. Här finns också ett krukmakeri och ett litet galleri som späder på den bohemcharmiga charmiga stämningen.

Prylbod
KURIÅSA
Hemse Halldings 138
Utanför sin vackra blå 1800-talsgård driver Åsa Hallin en kuriosabutik med hög klass, där allt är noga utvalt och vackert arrangerat i den trevliga ladan. Här är varje liten pryl handplockad för att passa i sammanhanget och i en mindre bod på tomten finns även modern retro.