Gotlandstips

När du kommer till Gotland vill vi att du får ut mesta möjliga. Här tar vi med dig på en resa runt ön, från Sudret i söder till Ingmar Bergmantrakter i norr. Denna miniguide är ett samarbete mellan Hotell Repet och Gotlandstips.se – som sedan 2012 är den mest kompletta guiden över öns guldkorn och smultronställen. Fler tips finns på gotlandstips.se.

 

Fiskargränd, innanför Kruttornet. En av Visbys mest fotograferade gator.
Fiskargränd, innanför Kruttornet. En av Visbys mest fotograferade gator.

VISBY

Gotlands huvudstad kommer i många skepnader. Från Stockholmsveckans partystämning och Almedalsveckans debattklimat till Medeltidsveckans känsla av att resa i tiden och få se detta världsarv med historiska glasögon.

Som weekendstad är den också en upplevelse, med sina smala kullerstensgränder, ljuvliga klätterrosor och vackra fasader. Börjar du spana in alla underbara dörrar får du svårt att sluta och det är svårt att tro att det faktiskt bor människor i alla de dockskåpsliknande husen med små sagolika innergårdar som kan skymta genom grindar och portar.

En lummig botanisk trädgård, en dramatisk strandpromenad som ändrar karaktär efter årstid och så förstås den älskade ringmuren som ramar in den äldsta delen av stan, gör Visby till ett resmål man aldrig glömmer.

Här finns också en mängd fantastiska restauranger med allt från nyfångad fisk på Bakfickan och franska smaksensationer chez Bolaget till smårätter från världens alla hörn hos relativt nya Amarillo. Hantverksbutik efter hantverksbutik har flyttat in i de historiska byggnaderna medan en trendig galleria med hyr-in-dig-kontor håller den moderna fanan högt. De mysiga kaféerna bjuder på lokala bakverk med lika klar beroendepotential som detta världsarv till hansastad i sig själv har. Den som klarar av att kliva av färjan utan att dyka in i glasspalatsen nere i hamnen för att botanisera bland alla hundratals smaker får sägas ha en självbehärskning att vara stolt över.

Visby är dessutom vackert året om. På hösten smyger sig lugnet in över stan, de sista måltiderna intas utomhus och Botaniska ändrar färg till en eldig palett. Därefter tar vintern vid, med marknader och den där sagolika julkänslan som bara kan infinna sig i en medeltida stad. Och så våren – med rosenknoppar, smygöppnade uteseveringar och solvarma stenväggar att inta årets första glass mot.

Här några favoriter:

Restaurang
BOLAGET
Stora Torget 16
Franskinspirerad mat gjord på gotländska råvaror och med stans bästa uteservering – charmiga Bolaget har mycket som talar för sig. Lägg till en butik där du kan köpa restaurangens glas och bestick och en välsorterad vinbar och helkvällen är fixad.

Restaurang
BAKFICKAN
Stora torget 1
En Visbyklassiker sedan början av 1990-talet med en fiskmeny som får oss att återvända gång på gång – missa inte strömmingen! Lite åt lyxlunchhållet i en miljö som fått växa fram med åren och med en fiskdisk som är omöjlig att inte shoppa vid innan man går hem.

Restaurang & kafé
ETT RUM FÖR RESANDE
S:t Hansgatan 15
Lite av en doldis är denna minirestaurang med charmig uteservering och fantastiskt vackra pastarätter på menyn. Kaféet rostar sitt eget kaffe och du kan köpa med dig picknickmat att äta ute i Almedalen istället om andan faller på.

Kafé
CAFÉ GULA HUSET
Tranhusgatan 2
Året runt-öppna Gula huset är så populärt att det under högsäsong är en utmaning att få bord på den lilla innergården, men ge inte upp – det är värt väntan! Portvinskakan är en klassiker här, men hela fikautbudet är minst lika frestande.

Butik
AKANTUS DESIGN & INREDNING
S:t Hansplan
Med den perfekta mixen mellan noga utvalda antikviteter och ursnygg nyproducerad design blir Akantus den optimala presentbutiken för de flesta. Vintagedelen består av auktionsfynd från hela ön, och det nya sortimentet består av omkring 100 olika märken. Himmelriket!