Gotlandstips

När du kommer till Gotland vill vi att du får ut mesta möjliga. Här tar vi med dig på en resa runt ön, från Sudret i söder till Ingmar Bergmantrakter i norr. Denna miniguide är ett samarbete mellan Hotell Repet och Gotlandstips.se – som sedan 2012 är den mest kompletta guiden över öns guldkorn och smultronställen. Fler tips finns på gotlandstips.se.

 

NORRA GOTLAND

Förr innebar en tripp till den nordligaste delen av Gotland i princip alltid att Fåröfärjan var slutmålet. Soliga julidagar när färjeköns sista bil stod vid 1,5-timmeslinjen fanns det inte så mycket annat att göra än att bita ihop – eller vända.

De senaste tre åren har det förändrats. Området kring Fårösund och ut mot den nordostligaste spetsen på ön har blivit Gotlands nya hotspot. Det gamla militärområdet Bungenäs, som länge var helt utom räckhåll för allmänheten, är nu ett hett utflyktsmål, och på parkeringen trängs otaliga bilar medan deras förare lånar de gamla militärcyklarna och rullar nerför den bilfria grusvägen mot Bungenäs.

Här har Joachim Kuylenstierna och Skälsö arkitekter skapat en helt ny sida av Gotland – med restauranger, konsthall och konsertscen i den gamla militärmässen och kalkladan. Längs stenstranden står arméns militärsängar utplacerade som solbäddar och längre in på området poppar de arkitektritade villorna upp som diskreta, nästan kamouflerade svampar i det kala landskapet. Det är ett område under förändring och väl värt ett besök varje sommar för att följa utvecklingen.

På vägen tillbaka mot Fårösund finns fler saker att upptäcka. Den lilla vintagepärlan Fint o fult och Fårösunds fästning kantar vägen – och om kön inte har minskat till färjan ännu så står förmodligen foodtrucken Orlando’s Jamaican och frestar med karibisk mat och dito toner vid färjeläget.

Norra Gotland bjuder också på det mest klassiska av alla kalkbrottsbad – Blå lagunen – och öns mest kända stenugnsbageri i Rute, som numera drivs av bagerikedjan Fabrique.

Industriorten Slite har en trevlig sandstrand med crêperie i det gamla kallbadhuset och strax utanför väntar den spännande Skulpturfabriken.

Längs de vindlande småvägarna på nordvästra delen av ön är det däremot fortfarande relativt stillsamt med sevärdheter förutom ett och annat fiskeläge eller svalkande badställe, men strax norr om Visby väntar några av öns godaste kardemummabullar på Själsö bageri, som ligger inrymt i den gamla seglarklubbsstugan.

Kafé & bageri
SJÄLSÖ BAGERI
Själsövägen 10
En gammal klubbstuga förvandlades till bageri och en 1970-tals-Citroën till brödbil och vips blev Själsö bageris drömgoda bullar en riktig snackis. Här kan du fika med havsutsikt, köpa med dig nybakt hem och sedan underhålla ditt nya fikabrödsberoende i Visby.

Restaurang & konsthall
BUNGENÄS MATSAL & KALKLADAN
Bungenäs
Mitt i det gamla militärområdet har en verklig gotlandspärla växt fram, med två restauranger och en intressant konsthall med scen. Längs stranden står militärsängar utställda som solbäddar och i det helt bilfria området vandrar lammen fritt.

Kafé & bageri
RUTE STENUGNSBAGERI
Rute Risugns 217
Kring den 18 ton tunga vedeldade stenugnen i Rute Stenugnsbageri flockas varje sommar fikasugna besökare. Sedan ett par år tillbaka är det ägarna till bagerikedjan Fabrique som styr skutan och numera finns även kvällspizza på menyn.

Kafé & gårdsbutik
PRIMA GÅRD
Bunge Ducker 405
Hit flyttade Emma och Martin från Skåne för att skapa sig ett nytt liv i 1600-talsgården Prima. Numera driver de gårdsbutik och ett litet kafé med delikatessdisk – allt med ekologiska förtecken och mycket kärlek.

Butik & espressobar
SKULPTURFABRIKEN
Boge Pilgårds 220
Strax utanför industriorten Slite ligger den lilla oasen Skulpturfabriken, med japanska odlingar, en lummig trädgård, designbutik med Stina Lindholms alla alster (och produkter från andra formgivare) och ett litet kafé med god espresso.