Gotlandstips

När du kommer till Gotland vill vi att du får ut mesta möjliga. Här tar vi med dig på en resa runt ön, från Sudret i söder till Ingmar Bergmantrakter i norr. Denna miniguide är ett samarbete mellan Hotell Repet och Gotlandstips.se – som sedan 2012 är den mest kompletta guiden över öns guldkorn och smultronställen. Fler tips finns på gotlandstips.se.

 

VÄSTRA & MELLERSTA GOTLAND

Att bila kuststräckan mellan Sigvards och Tofta strand en ljum sommarkväll och se solen gå ner i havet kan nog rankas bland det bästa man kan ägna en halvtimme av sin semester åt. Allra helst efter att ha ätit en utomhusmiddag under rosafärgad himmel på Stelor Kitchens vackra bakgård, med bräkande lamm i hagen bredvid.

Längs denna kust finns även Gotlands mest berömda strand, Tofta, som faktiskt har precis allt man kan önska av ett svenskt havsbad – utom möjligen lugn och ro. Här myllrar det av människor, det finns alla tänkbara bekvämligheter och strandaktiviteter och med Gotland som Sveriges solsäkraste landskap finns alla möjligheter till bra strandhäng.

Längs västkusten finns också några av Gotlands bästa utsiktspunkter, där Högklint med sina 48 meter över havet och en vidsträckt vy över kuststräckan nog får rankas som den allra bästa.

Det finns också alla anledningar att vara beredd med bromspedalen, för här finns ett antal intressanta inredningsbutiker som charmiga Berså och inflyttade vintagebutiken Lyckliga gården. Ett kitschigt kuriosaarkiv till vintagebutik, Toftalagret, överträffar nog de flesta samlares förväntningar och kring Tofta finns även fler loppislador och fyndmöjligheter.

Precis utanför Visby ligger också det året runt-öppna utflyktsmålet Leva kungslador där allt från husdrömmar till sockersug kan stillas bland de vitkalkade ladorna. Här äter man gärna lunch i den lummiga äppellunden eller det fina gamla växthuset.

Mitt på ön ligger Roma med en vacker klosterruin som fått en helt egen roll i det gotländska kulturlivet. Här spelas varje sommar en uppsättning av Shakespeare ute i det fria, ofta med välkända gästskådespelare, efter medhavd picknick i gröngräset för de som vill.

Restaurang
STELOR KITCHEN
Västergarn Stelor 117
Ingen sommar är komplett utan en solnedgångsmiddag på Stelor Kitchens uteplats bland romantiskt sirliga järnmöbler och bräkande lamm. Här serveras ljuvlig mat i idyllisk miljö, och prickar man en av få regniga dagar så har restaurangen precis byggt ut innedelen.

Butik
BERSÅ BUTIK & CAFÉ
Tofta Licksarve 102
I ett gammalt baptistkapell från 1894 har Maria och mamma Birgitta inrett en ljuv oas längs väg 140. Här finns, förstås, en berså att fika hembakt i – mor och dotter drev kafé inne i Visby i 16 år innan flytten. Men också en välfylld inredningsbutik med noga utvalda produkter.

Restaurang
LILLA BJERS
Västerhejde Lilla Bjers 410

Här har det lagats mat sedan bronsåldern och så här tretusen år senare kammar krogen Lilla Bjers hem det enda prestigefulla priset efter det andra för sin kokkonst. På gården finns stora växthus och en egen gårdsbutik – närodlat är bara förnamnet.

Butik
LYCKLIGA GÅRDEN
Eksta Bopparve 151
Lyckliga gatan blev Lyckliga gården när Elin flyttade sig och sin butik från Midsommarkransen i Stockholm till en gård på Ekstakusten. Här samsas skolplanscher, retrofynd, fina möbler och ny design i butik och webbshop.

Restaurang, bageri, husfabrik & gårdsbutik
LEVA KUNGSLADOR
Toftavägen 20
Kring Leva kungslador händer det mesta – det skapas husdrömmar, bakas bröd och serveras godsaker i ladornas KRAV-certifierade gårdsbutik och restaurang. Ett riktigt utflyktsmål med stora ytor för barnen, vackra miljöer och mängder med inspiration – ett stenkast från Visby.